top of page

5 dalykai, kuriuos būtinai turite žinoti, jei vyksite į Neapolį

Neapolis gali tapti idealiu sprendimu tiek trumpai savaitgalio išvykai, tiek unikalia tarpine stotele keliaujant po Italiją. Šis miestas kupinas dėmesio vertų architektūrinių objektų, kulinarinių nuodėmių ir nepamirštamų peizažų. Visgi, jei čia lankysitės tik 24 valandas, ne bėda – su kelionių tinklaraščio PostCardFrom.lt pagalba atrinkome tai, ką pamatyti būtina!

Pasiklyskite senamiestyje. 1995 m. Neapolio senamiestis su siauromis gatvelėmis, kurios veda į bažnyčias, vienuolynus, katakombas buvo įtrauktas į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą.

Iki šiol Neapolyje yra rajonų, kuriuos geriau aplenkti, bet senamiestyje galite jaustis saugiai ir leisti sau atrasti. Neaplenkite Plebiscito aikštės, čia pat rasite ir įspūdingus Karališkuosius rūmus. Į sąrašą verta įtraukti Neapolio katedrą, Šv. Severo koplyčią. Jei norite praplėsti akiratį, verta užeiti į Nacionalinį Archeologijos arba Kapodimontės rūmų muziejus. Beje, ar žinojote, kad seniausia opera yra būtent šiame mieste? Vakaras jau ir suplanuotas.

Panoramos. Tiesiog būtina pasigrožėti miesto panorama iš aukštutinio Neapolio, kur stovi Castel Sant Elmo pilis bei nuostabusis Certosa di San Martino vienuolynas, iš kurio atsiveria nenusakomas vaizdas į Vezuvijų, legendomis apipintą įžymųjį ugnikalnį.

Apsilankykite ir visame pasaulyje unikaliame Capodimonte muziejuje, kuris užima net 134 hektarus teritorijos. Muziejų juosia net 6 kilometrų ilgio miesto siena, o svarbiausia – iš jo atsiveria nepamirštamas vaizdas į Kaprio salą.

Maistas, maistas, maistas. Čia patirsite tikrą skonių fiestą! Pradėkite nuo gatvėje parduodamų užkandžių, o maisto odisėją užbaikite picerijoje. Verta pasimėgauti ir jūros gėrybėmis: midijų sriuba (it. Zuppa di Cozze) kurią, kaip sakoma išrado pats Abiejų Sicilijų karalius Ferdinandas I, spagečiais su kriauklelėmis (it. Spaghetti con le Vongole). Be to, nepraleiskite progos išbandyti tradicinių neapolietiškų patiekalų – makaronų su bulvėmis (it. Pasta e patate), makaronų su žirneliais (it. Pasta e piselli).

Neapolyje galite tiesiog užsisakyti picos „Margherita“. Nemaišykite jos su „Napoletana“, kuri yra visiškai turistinė ir vietiniai jos nevalgo. Ji tradiciškai gaminama pasitelkiant tik pomidorus bei sūrį. Neapolietiška pica gimsta iš San Marzano pomidorų iš Vezuvijaus ugnikalnio apylinkių bei mocarelos sūrio, kuris paruošiamas iš Kampanijos regiono pelkynuose auginamų bizonių pieno. Bet svarbiausia taisyklė – kuo paprasčiau, tuo geriau. Taip pat verta dėmesio „Marinara“ - pasimėgausite pomidorais, česnakais, kvapniomis žolelėmis, alyvuogių aliejumi ir parmezanu.

Tikrai nenusivilsite apsilankę antikinėje picerijoje „Sorbillo“ (įsikūrusi Neapolio centre), kurioje picos galima paskanauti ir už 3,5 euro, tik, žinoma, reikės pastovėti eilėje. Tai tikrai nėra staigmena Italijoje – gero maisto verta kiek palaukti. Jei neturite kantrybės eilėms - ateikite prieš vidurdienį ir užsiimkite savo vietą. Nepamirškite, jei norėsite užsisakyti išsinešimui, susimokėjus reikės išeiti į lauką ir laukti, kol jus pašauks vardu – teks pabūti atidesniems.

Beje, ši picerija prieš 3 metus buvo sudeginta, nes savininkas atsisakė sumokėti už vadinamąjį saugumą. Toks jau tas Neapolis ir jo žaidimo taisyklės.

Na, o jei negalite gyventi be saldumynų, būtinai išbandykite babà – receptas kiek panašus į naudojamą ir Lietuvoje, tačiau skirtumą pajusite tik paragavę.

Kava. Šį punktą tiesiog būtina įtraukti, nes italai kavą geria kiekvieną laisvą akimirką. Ir tai ne mitas! Tiesa, būtina atminti du dalykus – kapučino kavos po vidurdienio niekas nebeužsisakinėja, tad, jei jos panorėsite kavinėje ar restorane, šią kavą jums patieks, bet žvelgs kaip į etiketo neišmanėlį.

Kitas svarbus aspektas – esamę įpratę, kad vandenį išgeriame po kavos, tačiau Neapolio regione daroma atvirkščiai. Pasak neapoliečių, būtent taip geriau atsiskleidžia kavos poskonis, o poveikis juntamas ilgesnį laiką. Skaniausiai kava geriasi „Gambrinus“ kavinėje, kurią atrasite Plebiscito aikštėje, o jei ieškote ne tik aromatingos kavos, bet ir žadą atimančios panoramos, tuomet rinkitės Amalfio pakrantę.

Apgalvokite maršrutą. Esminė keliavimo taisyklė – neužsibrėžkite pamatyti visko. Tai neįmanoma, o pervargus teliks slogus prisiminimas. Leiskite sau sustoti, pasilepinti ir skirti laiko tiems, su kuriais keliaujate.

Tam, kad kelionė neapkarstų, nepamirškite, jog keliaujate Italijoje – nors tai tikrai saugi šalis, tačiau pasukus į tam tikrus rajonus, gali tekti susidurti su kišenvagiais; taip pat atidžiau stebėkite aplink ant motorolerių besisukančius vairuotojus ir geriau nepatikėkite fotoaparato ar mobiliojo telefono iš niekur išdygusiam nepažįstajam, norinčiam padėti nupaveiksluoti jūsų kelionių akimirkas.

Galbūt šie patarimai dabar skamba juokingai, tačiau atsipalaidavus dažnai pradingsta savikontrolė. Kiekvienas iš mūsų turime smagių (ir nelabai) prisiminių iš tolimesnių išvykų.

Tad ypatingai svarbu, kad atliktumėte namų darbus – pasiimkite tik tiek daiktų, kiek jų iš tikrųjų reikės, pasiskirtykite daiktais su kartu keliaujančiais.

Straipsnis buvo publikuotas Moteris.lt portale. Jį galite rasti ČIA

Už kitokio Neapolio veido atskleidimą dėkojame gidei Vitalijai Nagliūtei!

  • Grey Facebook Icon
  • Grey Instagram Icon
bottom of page