top of page

Niekada negrįšiu, jokios pagarbos turistui!

Durnas/a!

Prievartautojas/a!

Neišsilavinęs/usi!

Seksistas/ė!

Negerbiantis/i!

Tuomet dar tik ką tik palikus mamos namus, kitoje šalyje įsidarbinau kavinėje. Įvairiausių šalių žmonės tapo mano kolegomis ir naujo gyvenimo palydovais. Vienas jų - italas.

Prasidėjus mano pamainai jis vis klausdavo, kaip laikausi, ar nepavargau, galbūt norėčiau apsikabinti, kad jis galėtų pasidalinti savo energija. Mano galvoje tada sukosi viena vienintelė mintis - JIS ‘KAŽKO’ NORI. Atėjo diena, kai darbas nualino, o tada visą susikaupusį stresą ir nuovargį išliejau ant jo. Pasakiau jam, kad jis šlykštus, kad nebelįstų ir kad, jei dar kartą pažiūrės į mano pusę, pranešiu vadybininkui apie priekabiavimą. Be priekabiautojo, mano akyse jis buvo ir maminukas, kuris negalėjo ištverti nepaskambinęs mamai nei dienos. Kalbėdamas su savo šeima telefonu jis visiškai atsiribodavo nuo jį supančio pasaulio. Man tai pasirodė net ne keista, o gal šiek tiek nenormalu.

Mes tapome draugais. Po metų laiko nuvykome į jo gimtinę - Siciliją. Na, ir tada paaiškėjo viso to apkabinimo paslaptis. Siciliečiai nepakartojamai šilti žmonės. Per giminės vakarienę teko pasibučiuoti į abu žandus su 70 žmonių! Atsisveikinant vėl 70 žmonių, du bučinukai į žandus ir stiprus apkabinimas. Pusryčiuojant kavinukėje jis vis pristatinėjo mane praeinantiems draugams, kaimynams, mamos draugėms, santechnikui ir pan. Sicilijoje šeimos nariui atėjus į parduotuvę už prekystalio dirbantis žmogus pašoka kaip elektros įdiegtas ir puola glėbesčiuotis, o eilė žmonių palikta viena ne tik nešaukia, bet ir jausmingai atsidūsta.

Tuomet visiškai paaiškėjo, kad tai yra tiesiog kultūra, jie taip auga ir atvykę į kitą šalį išlieka tokie patys. Tad mano duota etiketė jam ‘kažko nori’ buvo tiesiog žinių apie italų kultūrą neturėjimas. O šeima - šeima jiems yra brangiausias turtas, nei darbas, nei pinigai negali būti lyginami su šeima.

Važiuojant į kitą šalį ne tik viešbučiai ir restoranai yra svarbūs. Tiek pat svarbu yra susipažinti su kultūra, kad netyčia neliktum nemaloniai nustebintas.

Jei ir esi feministė ir planuoji keliauti į šalį, kurioje moterys nešioja heidžiab (musulmonų religinis moters rūbas), užsidėk jį, tai visiškai iš tavęs neatima feminizmo, tai parodo tavo sukauptas žinias ir išsilavinimą. Jei vyksti į Šiaurės Korėją, susitaikyk su ten vyraujančia valdymo forma ir priimk tai, darydamas tai, ko esi prašomas ir kaip esi prašomas.

Kultūra yra nuostabus, bet tuo pačiu labai keistas dalykas. Jų yra tiek daug ir visos tokios skirtingos, kad beveik visada tai iššaukia nesutarimus tarp žmonių, sielos krizę, pagiežą svetimai kultūrai, šaliai, tačiau visas šis negatyvas pasikeičia tada, kai supranti, jog du žmonės niekada nebus tokie patys, jei jų pamatinės vertybės yra skirtingos, jei jie užaugo skirtingose kultūrose. Turistais gi tam ir tampame, kad pamatytume ir išmoktume kažko naujo iš kitos tautos.

  • Grey Facebook Icon
  • Grey Instagram Icon
bottom of page