top of page

Penkiasdešimt pastos atspilvių

Leiskite jus įtraukti į itališką romantiką. Pilną meilės, gilių jausmų, išgyvenimų ir aistros. Kalbėsime apie pastą. Pastą, po kurios glaustysitės, myluositės, rodonuosite ir čiulbėsite vienas kitam Amore mio (meile mano).


Prieš pradedant, vienam ir visam laikui pakeiskime leksiką. Makaronai neegzistuoja, yra tik gluminanti ir išdidžioji PASTA: pasta farfalle, pasta canelioni, pasta penne, pasta fosili ir t.t. Bet kaip meiliai tai skamba, kai tari tai savo lūpomis. Kad galėtume taip komunikuoti, turi manimi patikėti, jog parduotuvėse ant pakelių tuos pavadinimus rašo, tad pasipraktikavęs vėliau problemų neturėtum turėti.

O dabar eikime prie veiksmo, niekas nemėgsta ilgų įžangų.


Kad patirtum tą meilės žiupsnelį, turėsi parsitempti iš parduotuvės:

- Pastos (tavo mėgstamiausio dydžio ir formos), - Druskos, - Pipirų, - Česnako, - Cukraus, - Alyvuogių aliejaus, - Pomidorų pastos.


Čia ir vėl reikalingas leksikos keitimas. Tai nėra ketčiupas, tai yra elegantiška, tiršta ir nuodėminga pasta. Dažniausiai parduodama kartoninėse dėžutėse, jei laikaisi tolėliau nuo plastiko ir kartono, tikrai rasi ir stiklainyje, kuriame, beje, vėliau galėsi raugti agurkus. Kai skaitysi nuodėmingosios pomidorų pastos etiketes, nesusimaišyk pakuotėse ir neimk tos, kuri yra dantų pastos pavidale, ar tos, kurioje pomidorai yra šviežiai pjaustyti. Pirmajam kartui gali būti per daug, o pirmieji kartai dažnai pasako, ar bus ir antrasis.


Kai jau būsi namie su savo mylimiausia pižama, įsijunk Andrea Boceli, įkaitink keptuvę su aliejumi ir pradėsime ruošti padažą.


Supjaustyk česnaką į mažyčius gabalėlius, kaip italai sakytų, tai turi būti panašu į žvaigždutes danguje. Į įkaitusią iš meilės keptuvę su aliejumi atsargiai ir kruopščiai įberk mažuosius česnako gabaliukus. Palauk truputėlį ir tada mėgaukis kepančio česnako kvapu, kvėpuok lėtai ir ritmingai, turi pajausti tą kvapą savąja dūšia.

Neužsisvajok ir kepk česnaką tik iki auksinės spalvos. O tuomet greituoju būdu suberk: druską, pipirus, cukrų (šių dalykų kiekis nėra rašomas, nes meilė tūriais neskaičiuojama). Iškart, kai užbaigei greituosius judesius, paslaptingoji pomidorų pasta turi būti įbėgdinta į keptuvę. Daryk tai nuoširdžiai ir įkvepenčiai, įsivaizduok, kad tave stebi Oskarų apdovanojimų žiūrovai, o tu vakaro žvaigždė. Kai jau žvaigždės valanda pasibaigs, pamakaluok viską ir dar kartą pamakaluok. Nustatyk ant žemos ugnies, labai žemos ir pereik prie pastos. Kadangi Italai yra karšti žmonės, pas juos vanduo jau būna verdantis, na, o, tu, šaltasis lietuvi, užsivirink vandens arbatinuke (taip bus greičiau, gi turi nepraeiti noras :)).

Užvirtą vandenį supilk į puodą ir ant ugnies. Kai vanduo pradės burbuliuoti, suskaičiuok iki 5 ir tada suberk pastą (meilė, reikalauja laiko, tad nesiskubink). Labai ypatingai svarbu, kad sustotum virti pastą laiku. Virk 8 minutes ir dar 2, dėl viso pikto. Kai jau pasta išvirs, neskubėk. Viską daryk lėtai. Labai svarbu, kad įsiklausytum į partnerio (šiuo metu pastos) norus, nupilk šiek tiek vandens iš pastos bliūdo į keptuvę su pomidorų pasta. Šis visai keistas veiksmas „suklijuoja” pomidorų pastą.


Likusį vandenį pastoje nupilk, išpilk ar tiesiog ištrauk pastą po pastos ir sudėk į keptuvę su pomidorų pasta. Kai pasta ir pomidorų pasta susilies, paaukštink ugnį ir makaluok su šaukštu. Nebūk sadomazohistas ir nelaikyk aukštos ugnies per ilgai, 2 minutės - geriau nei gerai.


Virimo ir kepimo procesui užsibaigus, įdėk meilės kūrinį į lėkštę, užsibarstyk sūrio, parmezanas čia tinka labiau nei žmogaus kompanija, įsipilk vandens stiklinę ir sėsk.


Labai labai svarbu, kad valgytum šaukštu, o ne šakute. Nes gi kaip su šakute sugrabaliosi tą nuodėmingąją pomidorų pastą kartu su nuostabaus dydžio ir formos pasta.


Kai baigsi valgyti, išsiplauk indus ir grįžk į realybę. Meilės ir aistros akimirka pasibaigė. O tu, regis, išmokai pasigaminti makaronų su ketčiupu geresnę versiją.

  • Grey Facebook Icon
  • Grey Instagram Icon
bottom of page